Përveç se në parandalimin e sëmundjeve neurodegenerative si Alzheimeri, çokollata mund të shfaqet si një aleat i vlefshëm edhe në luftën kundër mbipeshës. Kjo falë teobrominës, një alkaloid natyral i gjetur në farat e kakaos. Këto janë përfundimet nga një studim i fundit i kryer nga studiuesit kinezë nga Universiteti i Zhengzhout. Në lidhje me humbjen e peshës, analiza tregon se si teobromina favorizon transformimin e adipociteve të bardha në adipocite të kuqe duke përmirësuar kështu shkëputjen e yndyrës dhe duke kontribuar në uljen e peshës, duke parandaluar kështu çrregullimet e lidhura me obezitetin.
Ndërkaq, karbohidratet e fermentueshme, si buka e bardhë, makaronat, patatet e skuqura dhe drithërat janë më të këqija se ëmbëlsirat kur bëhet fjalë për përkeqësimin e shëndetit të dhëmbëve. Ekspertja dentare Whitney DiFoggio tha se:
Arsyeja pse karbohidratet e fermentueshme janë kaq të dëmshme për dhëmbët është sepse ato shpërbëhen në mënyrë specifike në sheqerna ndërsa janë ende duke u përtypur në gojën tuaj.
Ekspertja shtoi se këto karbohidrate rrisin mundësinë e prishjes së dhëmbëve sepse pështyma punon shumë për të hequr ushqimin e ngjitur në dhëmbët tuaj. Kjo e bën gojën më acidike. Për më tepër, ushqimet që kërkojnë kafshim dhe përtypje më të rëndë, të tilla si perimet e freskëta apo edhe çokollata e zezë, janë çuditërisht të dobishme për dhëmbët tuaj pasi ato lahen lehtësisht. Ekspertja vijon se:
Drithërat integrale, nga ana tjetër, janë zakonisht më të shëndetshme për shëndetin tuaj dentar. Konsumojini këto ushqimet në një vakt, sepse ngrënia gjatë gjithë ditës është më e keqja që mund të bëni për dhëmbët pasi goja është vazhdimisht acide.